I mange tilfælde står man, som familie, i den situation at boligen, hvad enten det er murermester villaen fra 50´ erne eller parcelhuset fra 70´erne, ikke længere kan leve op til en moderne families levemåde.
Men det kan der rådes bod på.
Er man, som familien i denne murermestervilla fra 50´erne, rigtig glade for boligområdet med kort afstand til skole, tennisbaner, vand og storby, er der ingen grund til at rykke teltpælene op, fordi familien er vokset fra 2 til 4.
Denne familie manglede albuerum i det gamle hus. Børneværelserne var små, det samme var sove-og badeværelset på 1 sal. I stueplan manglede familien en større opholdsstue, som kunne rumme 2 voksne, deres halvstore børn samtidig med, at der var plads til gæsterne. Desuden var det et stort ønske fra familien, at opholdsstuen var delvist afskærmet fra køkken alrummet.
Løsningen for denne familie blev en svævende tilbygning, udført som en zinkbeklædt box.
Zinkbox´en gentager den karakteristiske form på murermestervillaen, og svæver udover den gamle garage, som en flot og elegant kontrast til den solide murstensvilla. Det samlede udtryk bliver enkelt og moderne.
Her er bevidst valgt zink, som beklædning, da det både kan bruges på facade og tag, så tilbygningen fremstår som én form. Zink materialet er brugt i generationer, men hér anvendt på en ny måde til, på en og samme tid, at skabe sammenhæng og kontrast. Zink patinerer på en flot måde, og kræver ingen vedligehold.
Som eksemplet viser, skal man ikke være bange for at sætte nye former og materialer på gamle huse, hvis bare det gøres med omtanke. Tværtimod kan nye former og materialer skabe nyt liv i, og omkring huset.
Udvendigt fungerer zinkbox´en som læmur for den sydøstvendte terrasse, som er godt afskærmet fra villavejen. Der er direkte adgang til terrassen fra det nye køkken, så det er nemt og praktisk at få madvarer frem og tilbage.
Mod vest blev der plads til en svævende terrasse med eftermiddags og aftensol. Den ligger også, i forbindelse med køkken alrummet, så funktionaliteten er iorden.
Som i dette eksempel er det en god idé at udnytte flere af grundens verdenshjørner til at skabe uderum af forskellig karakter. Det skaber et varieret møde mellem ude og inde, og gør det spændende at bevæge sig i og omkring boligen.
I stueetagen blev køkkenet rykket, fra det traditionelle lille og lukkede rum, og ud i det nye, store køkken alrum. I det tidligere køkken blev der istedet plads til et kontor, som har forbindelse til køkkenet via en dør.
Der er valgt sorte køkkenelementer, som skaber en flot, grafisk kontrast til de hvide vægge, og det meget lyse rum.
Den nye opholdsstue, som er afskærmet mod køkken alrum med en 1,2 m bred væg, er placeret i den nye zinkbox. Her er vinduerne ført fra gulv til loft og fra væg til væg, for at understrege det lette, svævende “look” indvendigt.
Stuen er blevet en rolig oase i en ellers travl hverdag for familien.
Her er valgt vindueshøje gardiner, der trækkes på en stang, så de grafiske mønstre skaber variation i rummet og ændrer karakter alt efter, hvordan gardinerne placeres, og hvor solen står på himlen.
På 1 sal er soveværelset rykket ud i den nye zinkbox, hvilket gav plads til 2 store børneværelser og et nyt badeværelse i det eksisterende hus.
Soveværelset udnytter til fulde zinkbox´ens tagform med loft til kip og ovenlys vinduer. Herfra strømmer det dejligste nordlys ned i soveværelset, suppleret med to høje vinduespartier fra gulv til loft mod både øst og vest. Om natten kan man ligge og kigge på stjernerne fra sengen, og om morgenen vågner man til det dejligste lys, hvad enten solen skinner eller ej.
I dette hus er alle deltaljerne tænkt igennem, så de både er praktiske og smukke. Tilbygningen har opfyldt alle familiens ønsker, men som ekstra gevinst fik de også plads til et kontor, et virkeligt spændende soveværelse med kig til himlen, og en ekstra terrasse.
En samlet plan
Sørg for at have gennemtænkt ombygningen i hele huset, inden du går igang. Ellers risiskerer du at få lavet halvfærdige løsninger, som ikke spiller sammen. Lav derefter ombygningen i etaper hvis f.eks. økonomien kræver det.
Mursten
Pas på med at købe mursten, som skal ligne de eksisterende. De gamle mursten er patinerede og de nye vil aldrig komme til at ligne. Istedet er det bedre at spille på forskelligheden, eller at få vandskuret huset, så det fremstår ensartet.
Dagslys
Noget af det allervigtigste for god trivsel i boligen er dagslyset. Både at vi får lukket dagslyset ind i boligen, men også at det sker på den rigtige måde. Det skaber liv og variation i et rum, hvor dagslyset kommer fra forskellige sider.
Inde og Uderum
Det er dejligt at kunne lave rum indvendigt, som har forbindelse til rum udvendigt. Flere terrasser vendt mod hvert sit verdenshjørne, skaber en varieret brug af både hus og have. På en hed sommerdag vil man altid have en skyggeterrasse at fortrække til.
Fra nyt til gammelt
Den udvendige overgang fra tilbygning til eksisterende hus kan med fordel laves som et vinduesparti, hvis der er tale om 2 forskellige typer materialer. Det skaber en naturlig og elegant overgang.
Arkitekt
Der kan være mange penge at spare ved at bruge en arkitekt fra starten, om det så bare er for at få nogle gode ideer eller til at få gennemført hele projektet.
Rikke Daugaard
Uddannet bygningsarkitekt fra Arkitektskolen i Århus 2002.
Jeg været ansat på 2 forskellige tegnestuer, hvor jeg har deltaget i alle byggeriets processer, fra skitsering til færdigt byggeri.
De sidste 3 år har jeg fungeret, som sagsansvarlig arkitekt, med erfaring indenfor bolig, erhvervs og institutionsbyggeri.
Læs mere om Rikke Daugaard
Kontakt
Rikke Daugaard
Tlf. 4092 1133
E-mail
Hjemmeside